Decat Sa Minti [PATCHED]
Sigur, putem sa ne batem cu pumnii in piept si, sustinand sus si tare ca noi nu spunem decat ceea ce gandim, sa comitem de fapt erori de comportament, sa fim in realitate doar niste badarani incapabili de o comunicare civilizata cu ceilalti.
Decat sa minti
Cand? Atunci cand mintim nu pentru a ne proteja pe noi insine ci pe cei carora ne adresam. Cand onestitatea brutala poate jigni, produce efecte negative foarte serioase si de lunga durata, fara a obtine niciunul pozitiv in schimb, spun psihologii.
In aceasta categorie am putea incadra formulele uzuale de politete. "Nu ma deranjeaza deloc!", "Abia astept sa vorbim", "Ce bine imi pare sa te revad", "E un cadou minunat, multumesc". De cate ori nu am rostit aceste replici in timp ce, de fapt, gandeam contrariul! Si totusi, intuim ca daca am recunoaste adevarul n-am face decat sa ne manifestam grosolan si necivilizat iar relatiile noastre cu respectivele persoane s-ar putea compromite.
O alta minciuna des intalnita si ... foarte frumoasa (trebuie sa recunoastem) este cea legata de Mos Craciun sau de Zana Maseluta. Sigur, cei mai egoisti dintre parinti sunt nemultumiti de faptul ca piciul il va iubi mai mult pe necunoscutul care aduce acele daruri minuntate decat pe ei, cei care au cheltuit in realitate atatia bani si care s-au chinuit sa aleaga cele mai potrivite cadouri. Dar nu e mai bine sa pastram cat putem de mult acest secret si sa le stimulam fantezia scornind tot felul de povesti despre mosul care se strecoara pe geam?
La fel de multe sunt si situatiile in care e mai bine sa taci, ceea ce pentru unii echivaleaza cu a minti. Sigur ca poti sa ii povestesti sefului discutia, prea putin magulitoare pentru el, purtata la pranz de colegii de birou. Dar, daca ai face-o, ai urmari binele sau raul cuiva?
E normal ca unii oameni sa aiba pensii mai mari, pentru ca s-au sacrificat pentru tara. Voi doar comentati pentru ca nu stiti cat fe greu e sa te descurci cu 10-20 de mii de lei ca fost judecator, primar sau general. 041b061a72